Breaking

Friday, October 12, 2018

সমন্বিত তিন ব্যাংকে MCQ পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধানঃ একবার দেখে নিন



English:


Fill in the gaps.

6. have to

7. reached, relayed

8. site

9. He went ________ to oblige his superior. out of his way

10.  put up with

Opposite word:

11. Abundant- scarce

12. Gaudy-modest

13. Accumulate- Scatter

14. Costly-economical

15. Forbid- allow

Incorrect part in the sentence:

16. found

17. contemparary

18. mecanical

19. contemparary

20. flour



বাংলাঃ

২১. কোনটি অশুদ্ধ- উর্দ্ধ

২২. কোনটি শুদ্ধ- স্বায়ত্তশাসন

২৩. পারিভাষিক শব্দ – সচিব

২৪. থিসরাস – অশোক মুখোপাধ্যায়

২৫. গরল এর বিপরীত – অমৃত

২৬. তৎসম – ধর্ম

২৭.  সন্দেশ – রূঢ়ি

২৮. নিত্যসমাস – গ্রামান্তর

২৯. কার্তুজ – ফরাসি

৩০. ধ্বনি বাচক দিরুক্ত – কড়কড়

৩১.  ♪কাঁদ +অন – কৃৎপ্রত্যয়

৩২. শ্রবন – ♪শ্রু+অন

৩৩. নিষ্ঠা – নিঃ+ঠা

৩৪. ষড়ানন – ষট + অানন

৩৫. কুশীলব – দ্বন্দ্বসমাস

৩৬. যে ব্যক্তি এক ঘর থেকে অন্য ঘরে ভিক্ষা করে বেড়াই – মাধুকরী

৩৭. চর্যাপদ – মাত্রাবৃত্ত

৩৮. লিপিমালা – রামরাম বসু

৩৯. জন্ডিস ও বেলুন – নাটক

৪০. শাহানামা – পারস্য

Math:

41. In a business A and C invested amounts in the ratio 2:1 whereas A and B invested amounts in the ratio 3:2. If their annual profit be Tk. 157300, then B’s share in the profit is:

A : B = 3 : 2
A : C = 2 : 1
A : B : C = 6 : 4 : 3

B’s share = 157300 × 4/(6+4+3) = 48400. Ans: D

42. The average age of a group of 15 employees is 24 years. If 5 more employees join the group, the average age increases by 2 years. Find the average age of the new employees.

Sum of the ages of (15+5) = 20 employees => 20×(24+2) = 520 years
Sum of the ages of 15 employees => 15×24 = 360
Sum of the ages of new 5 employees = (520-360) = 160
Average = 160/5 = 32. Ans: D

43. A person travels a certain distance at 3 km/hr and reachers 15 min late. If he travels at 4 km/hr, he reaches 15 min earlier. The distance he has to travel is:


D/4 – D/3 = (15+15)/60
D/12 = 1/2
D = 6 km. Ans: B

44. The difference between the radii of bigger circle and smaller circle is 14 cm and the difference between their areas is 1056 cm². Radius of the smaller circle is :

π(x+14)² – πx² = 1056
π(x²+28x+196-x²) = 1056
28x+196 = 1056/π = 1056×7/22 = 336
x = (336-196)28 = 5. Ans: B

45. A sum fetches a simple interest of Tk. 6000 at the rate of 5% p.a. in 6 years. What would be the compound interest earned at the same rate of interest and the same principal in 2 years?

The sum = Tk. (6000×100)/(5×6) = Tk. 20000
Compound Interest = (20000 × 105/100 × 105/100) – 20000 = Tk. 2050. Ans: A

46. Alam sold an item for Tk. 6384 and incurred a loss of 30%. At what price should he have sold the item to have gained a profit of 30%?

Required price = Tk. 6384 × (100+30)/(100-30) = Tk. 11856. Ans: B

47. Kiran purchased a scooter for Tk. 52000. He sold it at loss of 10%. With that money he purchased another scooter and sold it at profit of 20%. What is his overall loss/profit?

Selling price of the first scooter = Tk. 52000 × (100-10)/100 = Tk. 46800.
Loss on the first scooter = Tk. 52000×10% = Tk. 5200.
Profit on the second scooter = Tk. 46800×20% = Tk. 9360.
Net profit = Tk. (9360-5200) = Tk. 4160. Ans: D

48. A square is inscribed in a circle of diameter 2a and another square is circumscribing circle. The difference between the areas of outer and inner squares is:

Length of a side of the outer square = 2a.
Area = (2a)² = 4a².
Length of the diagonal of the inner square = 2a.
Length of a side of the inner square = 2a/√2
Area = (2a/√2)² = 4a²/2 = 2a²
Difference = 4a²-2a² = 2a². Ans: B

49. The average of nine numbers is 50. The average of the first five numbers is 54 and thatof the last three numbers is 52. Then the 6th number is:

The 6th number is = (50×9) – (5×54 + 3×52) = 450 – 426 = 24. Ans: D

50. A batsman has a certain average of runs for 12 innings. In the 13th inning, he scores 96 runs threby increasing his average by 5 runs. What is his average after the 13 innings?

Average of 12 innings = x
According to the question:
(12x+96)/13 = x+5
x = 96-65 = 31.
Average in 13 innings = 31+5 = 36 Ans: A

51. A man takes 3 hours 45 minutes to row a boat 22.5 km downstream of a river and 2 hours 30 minutes to cover a distance of 10 km upstream. Find hte speed of the river current in km/hr.

Speed of the boat = x kmph, the river current = y kmph.
3H45M = (3+ 45/60) hr = 15/4 hr
2H30M = (2+ 30/60) hr = 5/2 hr.

According to the question:
x+y = 22.5/(15/4) = 6
x-y = 10/(5/2) = 4

2x = 2
x = 1. Ans: A

52. A man can row 6 km/hr in still water. If the speed of the current is 2 km/hr, it takes 3 hrs more in upstream than in the downstream for the same distance. The distance is:

D/(6-2) – D/(6+2) = 3
D = 24. Ans: B

53. A train 150 m long passes a pole in 15 seconds and crosses another train of the same length travelling in opposite direction in 8 seconds. The speed of the second train in (km/h) is:

Speed of the first train = 150/15 = 10 mps.
speed of the second train = x mps.
According to the question:
x+10 = (150+150)/8
x = 27.5 mps = 27.5 × 3600/1000 = 99 kmph. Ans: D

54. The ratio of the speeds of a train and a man is 6:1. The length of the train is 650 m and crosses a pole in 1 minute 5 seconds. In how much time will hte man cross 240m long platform?

Speed of the train = 650/65 = 10 mps.
Speed of the man = 10/6 = 5/3 mps.
Time for the man to cross the platform = 240/(5/3) = 144 seconds = 2 minutes 24 seconds. Ans: D

55. If the numerator of a fraction is increased by 150% and the denominator of a fraction is increased by 200% fraction becomes 10/19. Find the fraction.

(x + 150% of x)/(y + 200% of y) = 10/19
2.5x/3y = 10/19
x/y = 10×3/19×2.5 = 12/19. Ans: C

56. A number when divided by 627 leaves a remainder 43. By dividing the same number by 19, the remainder will be :

627 is a multiple of 19. So, if a number divided by 627 leaves a remainder 43, then the same number divided by 19 will leave the same remainder as 43 divided by 19 leaves.
43 = 19×2 + 5.
So, the remainder will be 5. Ans: D

57. A can finish a work in 5 days and B takes 4 days to do the same work. If the work is increased by 8 times, how many days will it take for both of them to finish the work if they work together?

new work size = 1+8 = 9 works.
A & B can do in 1 day (working together) = 1/5 + 1/4 = 9/20
Required number of days = 9/(9/20) = 20 days. Ans: C

58. A computer can perform 30 identical tasks in 6 hour. At that rate, what is the minimum number of computers that should be assigned to complete 80 of the tasks within 3 hours?

Number of computers = (80×6/30×3) = 5.33 = minimum 6 . Ans: C

59. A and B together can complete a piece of work in 12 days, B and C can do it in 20 days and C and A can do it in 15 days. A, B and C together can complete it in:

A & B can do in 1 day = 1/12 work
B & C can do in 1 day = 1/20 work
C & A can do in 1 day = 1/15 work
2(A&B&C) can do in 1 day = 1/12 + 1/20 + 1/15 = 12/60 = 1/5 work.
A&B&C can do in 1 day = 1/(5×2) = 1/10 work.

Required number of days = 1/(1/10) = 10 days. Ans: D

60. There are 15 boys and 10 girls in a class. If three students are selected at random, what is the probability that 1 girl and 2 boys are selected?

1 girl & 2 boys can be selected in = (10C1)×(15C2) ways = 10×105 ways = 1050 ways.
3 students can be selected from 25 students = 25C3 = 2300 ways
Required probability = 1050/2300 = 21/46. Ans: C


GK:

61. UAE

62.  United States

63.  Aretha Franklin

64. China

65. Relative Humidity

66. Bilateral Trade

67. Angola

68. CFC

69.  TIRPS

70. 1783

Computer:

71. which of the following functions is not performed by Server? Word processing.

72. A device that connects to a network without the use of cables is said to be? None

73. Blinking point which shows the position in text is called- Cursor

74. In excel charts are created using which option- Chart Wizard

75. Which of the following is secondary memory device- RAM

76. By pressing which key you can move to the beginning of a page- Home Key

77. Which of the following is image name extension- gif

78. Typeface option will come under which menu? Format

79. Program designed to perform specific tasks is known as- application software

80. Pressing f8 key for three times selects- a sentence







No comments:

Post a Comment

প্রাইমারীর এডমিট তুলুন ২ মিনিটে কোন সার্ভার সমস্যা ছাড়াই