Breaking

Saturday, May 25, 2019

সমন্বিত ৪ টি ব্যাংকের চাকরির পরীক্ষার প্রশ্ন সমাধান Combined 4 Bank Job Exam Solution,


সম্পুর্ণ ও বিস্তারিত সমাধানঃ
Combined 4 Bank Job Exam Solution


বাংলা অংশ সমাধানঃ

১. নিচের কোন বানানটি শুদ্ধ?

ক. নিরিক্ষণ খ. নীরীক্ষণ

গ. নীরিক্ষণ ঘ. নিরীক্ষণ

উত্তরঃ ঘ. নিরীক্ষণ

২. ‘দেবতা’ শব্দের সমার্থক শব্দ কোনটি ?

ক. বিভূতি খ. সুর

গ. দেউল ঘ. ভূত

উত্তরঃ খ. সুর

৩. ‘নেই আঁকড়া’- এর সঠিক অর্থ কোনটি ?

ক. দ্বন্দ খ. সখ্যতা

গ. একগুঁয়ে ঘ. রগচটা

উত্তরঃ গ. একগুঁয়ে

৪. অভিনিবেশ শব্দটির অর্থ কী?

ক. মনােযােগ খ. নিস্পৃহ গ. বিশেষভাবে ঘ. অভিরুচি

উত্তরঃ ক. মনােযােগ

৫. ক্ষীয়মান – এর বিপরীত শব্দ কোনটি?

ক. বৃহৎ খ. বর্ধমান গ. বৃদ্ধিপ্রাপ্ত ঘ. বর্ধিষ্ণু

উত্তরঃ খ. বর্ধমান

৬. চর্মকার’ কী ধরনের শব্দ?

ক. বাংলা খ. প্রাকৃত গ. তদ্ভব ঘ. সংস্কৃত

উত্তরঃ ঘ. সংস্কৃত

৭. নিচের কোন্ বাগধারাটি ভিন্নার্থক?

ক. আদায়-কাঁচকলায় খ. রুই-কাতলা

গ. দা-কুমড়া ঘ. অহি-নকুল

উত্তরঃ খ. রুই-কাতলা

৮. স্বরসংগতির উদাহরণ কোনটি?

ক. দেশী > দিশী খ. রাত্রি > রাইত

গ. হইবে > হবে ঘ. কোনটিই নয়

উত্তরঃ ক. দেশী > দিশী

৯. পায়ের আওয়ায পাওয়া যায় কি ধরনের রচনা?

ক. ছােটগল্প খ. উপন্যাস গ. কাব্যনাটক ঘ. পত্রোপন্যাস

উত্তরঃ গ. কাব্যনাটক

১০. সূর্য – এর প্রতিশব্দ কোনটি?

ক. সুধাংশু খ. শশাংক গ. বিধু ঘ. আদিত্য

উত্তরঃ ঘ. আদিত্য

১১. এখন গােল্লায় যাও” এটি কোন ক্রিয়ার উদাহরণ।

ক. মিশ্র ক্রিয়া খ. যৌগিক ক্রিয়া
গ. নিজন্ত ক্রিয়া ঘ. নামধাতুর ক্রিয়া

উত্তরঃ ক. মিশ্র ক্রিয়া

১২. কোনটি সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ?

ক. উৎ + শাস = উচ্ছ্বাস

খ. উৎ + ডীণ = উড্ডীণ

গ. বৃহৎ + ঢক্কা = বৃহড্‌ঢক্কা

ঘ. লভ + ধ =লব্ধ

উত্তরঃ গ. বৃহৎ + ঢক্কা = বৃহড্‌ঢক্কা

১৩. বহুব্রীহি’ শব্দের অর্থ কি?

ক. বহুগম খ. বহুধান গ. বহুবলে ঘ. বহুধন

উত্তরঃ খ. বহুধান

১৪. সতীশ’ শব্দের সঠিক সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি?

ক. সতি + ইশ খ. সতি + ঈশ

গ. সতী + ইশ ঘ. সতী + ঈশ

উত্তরঃ ঘ. সতী + ঈশ

১৫. কোনটি লিপির বিবর্তনের ধাপ নয় ?

ক. চৈনিক লিপি খ. জাপানি লিপি

গ. দেব লিপি ঘ. চীনা লিপি

উত্তরঃ গ. দেব লিপি



ইংরেজী অংশ সমাধানঃ

Fill in the blank with right option

১৬. The ship’s restaurant is located _____ the sun deck.

A. under B. on C. in D. over

Answer: B. on

১৭. The company _____spouses of employees in the invitation to the banquet.

A. are included B. have included

C. is including D. has including

Answer: C. is including

১৮. We cannot process the order ______ we get a copy of the purchase order.

A. until B. that C. because D. when

Answer: A. until

১৯. The employees ______ about the closure before the announcement was made public.

A. know B. knew C. known D. have known

Answer: B. knew

২০. ______ it was a holiday, the doctor performed the emergency surgery on the heart patient.

A. During B. Even C. Although D. So

Answer: C. Although

Select the pair or best expresses a relationship similar to that expressed in the pair (Questions (21-25)

২১. MONEY: PECULATION

A. Radiation : Bomb B. Bank: Cashier

C. Comment: Insult D. Writing: Plagiarism

Answer: D. Writing: Plagiarism

২২. MEDICINE : ILLNESS

A. hunger : thirst B. law: anarchy

C. love: treason D. etiquette: discipline

Answer: B. law: anarchy

২৩. EXTORT: OBTAIN

A. plagiarize : borrow B. pilfer: steal

C. explode: ignite D. consider: appeal

Answer: A. plagiarize : borrow

২৪. WAITRESS : RESTAURANT

A. doctor: diagnosis B. actor role

C. teacher : school D. driver: truck

Answer: C. teacher : school

২৫. EYES: TEARS

A. Volcano : Lava B. Sea : Water

C. Heart: Artery D. Hunger : Bred

Answer: A. Volcano : Lava

Read the following passage and answer the questions given below: Questions (26-30)

Our M.S. Jensen EXPLORER is not an ordinary cruise ship. It was built for the purpose of exploration. Its shallow draft allows us to explore remote islands not available to other cruise ships. Inflatable Zodiac rafts will land us on previously inaccessible beaches.

Even though the EXPLORER is relatively small, it still accommodates ninety-two passengers with all the comforts expected aboard a modern cruising vessel. We have a Lido deck with a swimming pool, comfortable lounges, and spacious cabins. And although the air is warm, soft, and inviting in these tranquil waters, the ship is fully air-conditioned. Each expedition carries an expert staff of naturalists, anthropologists, and diving instructors.



২৬. What makes the Explorer an unusual cruise ship?

A. Its safety equipment B. Its accommodations

C. Its name D. Its structural design

Answer: D. Its structural design

২৭. What are the passengers most likely interested in?

A. Competitive diving B. Astrology

C. Nature study D. Sailing

Answer: C. Nature study

২৮. What kind of weather is expected on the trip?

A. Warm and sunny B. Thick tog

C. Clear and chilly D. Frequent rainstorms

Answer: A. Warm and sunny

২৯. How will passengers get to unexplored beaches?

A. By helicopter B. By raft

B. By swimming D. By airplane

Answer: B. By raft

৩০. What feature of the cruise is NOT discussed?

A. The employees B. The bedrooms

C. The recreational D. The food

Answer: D. The food



গণিত অংশ সমাধানঃ

৩১. Three houses are available in a locality. Three persons apply for the houses. Each applies for one house without consulting others. The probability that all the three apply for the same house is

A. 1/9 B. 5/9 C. 8/9 D. 4/9

Answer: A. 1/9

৩২. If the perimeter of a certain rectangle is 76 m and its area is 360 m2, then what is the length of its shortest side?

A. 13 B. 15 C. 18 D. 10

Answer: C. 18

৩৩. The simple interest received on a sum of money at the end of 10 years is two times of the principal. At the same rate of interest, what would be the ratio of principal and compound interest received at the end of two years?

A. 25: 11 B. 20:11

C. 20:9 D. None of these

Answer: A. 25: 11


৩৪. A student is to answer 10 out of 13 questions in an examination such that he must choose at least 4 from the first five questions. The number of choices available to him is

A. 140 B. 196 C. 280 D. 346

Answer: B. 96

৩৫. For what value of x is 82x-4=16x?

A. 2 B. 3 C. 4 D. 6

Answer: D. 6

৩৬. Three dice are thrown together. Find the probability of getting a total of at least 6?

A. 103/108 B. 103/208

C. 103/216 D. 36/103

Answer: A. 103/108

৩৭. In a college Rahim scored 80 marks out of 150 in History and 95 marks out of 120 in English. If he wants to score 70% marks in 3 subjects, find the minimum marks he should score in Geography out of 100.

A. 70 B. 55

C. 76 D. None of these

Answer: D. None of these

৩৮. If x=1+√2 and y = 1-√2, find the value of (x2+y2).

A. 12 B. 6 B. 8 D. 10

Answer: B. 6

৩৯. X can do a piece of work in 20 days and Y can do the 1/7th of the same work in 5 days. In how days together they can complete the 11/14th of the total work?

A. 15 days B. 20 days

C. 10 days D. 12 days

Answer: C. 10 days

৪০. The circumference of the circle and the perimeter of the square is equal and the ratio between the diameter of the circle and the side of the square is 7:11. What is the area of the circle?

A. 154 cm2 B. 160 cm2

C. 132 cm2 D. Can’t be determined

Answer: Can’t be determined

৪১. The average weight of 17 students is 90 kg. If the weight of teacher is also included, then the average weight is increased by 200 grams. Find the weight of the teacher?

A. 93.6 kg B. 94 kg

C. 93.4 kg D. 94.6 kg

Answer: A. 93.6 kg

৪২. A train can cross another train of equal length coming from the opposite direction with the speed of 108 km/h in 3 minutes. The speed of the other train is 90 km/h. Find the length of the train.

A. 5940 m B. 5490 m

C. 4950 m D. 4590 m

Answer: C. 4950 m

৪৩. A can complete a piece of work in 12 days, A, B and C can complete the work in 6 days. Efficiency of B is 0.5 times the efficiency of A. In how many days C can complete the work alone?

A. 24 days B. 10 days

C. 16 days D. 12 days

Answer: A. 24 days

৪৪. A shopkeeper sold an item at 20% profit and another item at 10% loss. If the cost price of both the items is same, find the overall profit percent.

A. 7.55% B. 6.00% C. 5.00% D. 6.50%


Answer: C. 5.00%

৪৫. 8 males and 6 females can do a piece of work in 5 days. 5 males and 6 females can complete the same work in 7 days. How many days will a female take to do the job, if she works alone?

A. 135 days B. 142 days C. 110 days D. 126 days

Answer: D. 126 days

৪৬. A is 30% more efficient than B. How much time will they, working together, take to complete a job which A alone could have done in 23 days?

A. 13 days B. 15 days C. 10 days D. None of these

Answer: A. 13 days

৪৭. The area of lawn is 460 m2. If the length is 15 percent more than the breadth of the rectangular field. What is the length of the field?

A. 15 m B. 26 m C. 34.5 m D. None of these

Answer: D. None of these

৪৮. A boat can travel from point A to point B and return back to point A in 9 hours. Speed of the boat in still water is 8 km/h and the speed of the stream is 4 kmh. Find the distance between A and B.

A. 18 km B. 27 km C. 36 km D. 45 km

Answer: B. 27 km

৪৯. A 10% monthly salary increase resulted in a tk. 9000 per year increase in salary for an employee. What was his monthly salary before the increase?

A. Tk.5000 B. Tk.9000 C. Tk.7500 D. Tk. 12000

Answer: C. Tk.7500

৫০. When a certain number is divided by 7, the remainder is 0, if the remainder is not 0 when the number is divided by 14, then the remainder must be

A. 7 B. 5 C. 3 D. 8

Answer: A. 7

৫১. A mixture of 20 kg of sprit and water contains 10% water. How much water must be added to this mixture to raise the percentage of water to 25%?

A. 2 B. 4 C. 5 D. 6

Answer: B. 4

৫২. X and Y start a business by investing a certain amount in the ratio 9:16. Both of them invest for an equal period of time. At the end of the term, X’s share of profit is what percent less than that of Y?

A. 62 ½ B. 60 C. 55 2/3 D. 43 3/4

Answer: D. 43 3/4

৫৩. The average attendance of a college for the first three days of a week is 325 and first four days is 320. How many were present on the fourth day?

A. 300 B. 315 C. 305 D. 350

Answer: C. 305

৫৪. Tk. 355 has been divided among A, B, C in such a way that A had Tk. 20 more than B and C had Tk.15 more than A. How much was C’s share?

A. Tk. 135 B. Tk. 100 C. Tk. 120 D. Tk. 150

Answer: A. Tk. 135

৫৫. If 2 kg of metal, of which 1/3 is zinc and the rest is copper, be mixed with 3 kg of metal, of which ¼ is zinc and the rest is copper, then what will be the ratio of zinc to copper in the mixture?

A. 13:42 B. 19:43 C. 15:42 D. 17:43

Answer: D. 17:43

৫৬. By what percentage above the cost price, a fan should be sold if a shopkeeper wants to make a profit of Tk. 500 and the marked price of the article is Tk 6000 which is 50% above the cost price?

A. 25.0% B. 12.5%

C. 20.0% D. None of these

Answer: B. 12.5%

৫৭. Out of two numbers, 4 times the smaller one is less than 3 times the larger one by 5, If the sum of the numbers is larger than 6 times their differences by 6, find the two numbers.

A. 55 and 58 B. 23 and 28

C. 59 and 43 D. 65 and 67

Answer: C. 59 and 43

৫৮. The sum of the squares of three numbers is 532 and the ratio of the first and the second as also of the second and the third is 3:2. Then the first number is

A. 18 B. 6 C. 12 D. 20

Answer: A. 18

৫৯. Pipe P can fill an empty tank in 4 hours but pipe Q can completely empty the same tank in 8 hours. Both the pipes were opened alternately after every two hours starting with pipe P then in how many hours, the tank was completely filled?

A. 6 hours B. 5 hours C. 10 hours D. 12 hours

Answer: C. 10 hours


৬০. The average age of A, B and C is 30 years. If the difference between B’s age and A’s age is same as the difference between C’s age and B’s age. If D is 40 years older than B then what is the sum of the age of B and D?

A. 130 years B. 60 years B. 75 years D. 100 years

Answer: D. 100 years



সাধারণ জ্ঞান ও কম্পিউটার অংশ সমাধানঃ

৬১. Which of the following companies has recently launched e-commerce platform for handloom weavers?

A. Apple B. Google C. Microsoft D. Facebook

Answer: C. Microsoft

৬২. Which of the following cities has recently hosted the World Economic Forum (WEF) 2019 annual meet?

A. Davos B. Paris C. London D. Madrid

Answer: A. Davos

৬৩. Which one of the following has recently been named as 1st World Capital of Architecture for 2020?

A. Tokyo B. Beijing

C. England D. Rio de Janeiro

Answer: D. Rio de Janeiro

৬৪. Which of the following cities has recently hosted Arab Economic and Social Development Summit?

A. Dubai B. Beirut C. Muscat D. Doha

Answer: B. Beirut

৬৫. Which one of the following is an example of non-renewable resources?

A. Wind B. Water C. Coal and minerals D. All of these

Answer: C. Coal and minerals

৬৬. Where is Lake Superior, the largest fresh water lake in the world located?

A. USA B. Brazil C. Canada D. Russia

Answer: C. Canada

৬৭. The humidity of air measured in percentage is called

A. Absolute humidity B. Relative humidity

C. Specific humidity D. All of these

Answer: B. Relative humidity

৬৮. The part of Equatorial region which has well developed rubber plantations is

A. Amazon basin B. Indonesia

C. Zaire basin D. Malaysia

Answer: D. Malaysia

৬৯. The study of population is known as

A. Demography B. Chimatology

C. Petrology D. Hydrology

Answer: A. Demography

৭০. The device used for measuring altitudes is

A. Ammeter B. Altimeter

C. Audiometer D. Audiometer

Answer: B. Altimeter

৭১. ______ are introduced in Fourth Generation Computers:

A. Microprocessors B. Vacuum Tubes

C. Integrated Circuits D. None of these

Answer: A. Microprocessors

৭২. Which one is called the brain of computer?

A. RAM B. ALU C. CPU D. None of these

Answer: C. CPU

৭৩. Which of the following is not an input device?

A. Plotter B. Keyboard

C. Scanner D. All of these

Answer: A. Plotter

৭৪. Which one is the largest space?

A. Gigabyte B. Petabyte

C. Terabyte D. None of these

Answer: B. Petabyte

৭৫. Every computer connected to the Internet is identified by a unique four-part string, known as

A. Host name B. Domain name

C. IP address D. All of these

Answer: C. IP address

৭৬. The rectangular area of the screen that displays a program, data and/or information is a

A. Title bar B. Button

C. Dialog box D. Window

Answer: D. Window

৭৭. What is a default file extension for all word documents?

A. DOC B. FIL C. WRD D. TXT

Answer: A. DOC

৭৮. Excel workbook is a collection of –

A. Chart B. Worksheet C. Word book D. None of these

Answer: B. Worksheet

৭৯. In a spreadsheet program the _______contains related worksheets and documents.

A. Column B. Formula C. Workbook D. All of these

Answer: C. Workbook

৮০. =SUM(B1:B8) is an example of a

A. Function B. Cell address

C. Value D. Formula

Answer: D. Formula


No comments:

Post a Comment

প্রাইমারীর এডমিট তুলুন ২ মিনিটে কোন সার্ভার সমস্যা ছাড়াই